Kinderen en jongeren

Soms voelen dingen niet fijn en weet je eigenlijk niet precies wat er aan de hand is. Of misschien toch wel. Je piekert, je maakt je zorgen en je wilt dat dit weggaat omdat je je er niet beter door gaat voelen. Je kunt je zorgen maken over jezelf, over thuis, over je ouders of over school. Of je hebt misschien iets naars meegemaakt thuis, op school of ergens anders. Dat kunnen ruzies zijn, of misschien de scheiding van je ouders, mishandelingen, gepest worden, weinig vrienden/vriendinnen hebben en zo meer. Soms gaat het vervelende gevoel weer over maar het kan ook zijn dat het blijft en zelfs toeneemt. Je weet niet hoe je dit moet oplossen.

Met je ouders of met andere volwassenen erover praten is een eerste stap die je kan helpen maar soms is dat niet genoeg om jouw problemen op te lossen. Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt, of gewoon dat je het niet kunt, om het met je ouders of andere volwassenen te bespreken. Dan is het belangrijk dat je er niet alleen voor blijft staan en dat je iemand vindt waar je jouw verhaal kunt vertellen, die naar je luistert en begrip toont voor jouw probleem; iemand bij wie je mag zijn zoals je bent. Het is belangrijk dat er iemand voor je is die samen met jou gaat uitzoeken wat er aan de hand is en samen met jou díe dingen, waar je last van hebt, probeert op te lossen en te veranderen.

En soms kan het zijn dat je ouders of de mensen op school zich zorgen maken om jou wat jij heel vervelend vindt. Maar de zorgen om jou kunnen bij hen wel spanningen, boosheid, angst of verdriet veroorzaken en dat maakt het niet makkelijker om er samen over te praten. Dan kan het helpen als er iemand anders is om mee te praten. Iemand, bij wie jij kunt vertellen hoe jij erover denkt en die samen met jou kijkt welke zorgen er dan bij die anderen zijn. Want het is niet prettig als mensen zich zorgen om jou maken. Ik kan hierbij helpen en samen kunnen we hiermee aan de slag gaan.

Wat je kunt verwachten als je bij mij in de praktijk komt?
Ik wil je oprecht goed leren kennen en helpen met de problemen waar je mee zit. Ik zal je vragen verschillende keren te komen zodat we samen aan de slag kunnen gaan en samen goed in beeld kunnen brengen welke problemen er spelen, waar dit door komt en hoe we deze problemen kunnen verminderen of wegnemen. Afhankelijk van je leeftijd en van de soort problemen die je ervaart, hebben we gesprekken, worden er testen gemaakt en wordt er gespeeld en geknutseld. Ik ben open in mijn manier van werken en ik zal je overal nauw bij betrekken. Het gaat per slot van rekening om jou. Maar je ouders spelen een belangrijke rol in je leven en daarom wil ik met hen ook goed samenwerken. Maar ik zal niets met je ouders bespreken zonder dit eerst met jou te doen.